Vinken hier, vinken daar

Opsommingen in Word

Hoe plaats je een reeks met een opsommingsteken, wanneer gebruik je een nummer of hoe plaats je een selectievakje als opsommingsteken in Word?

Je kunt een reeks van gegevens laten voorafgaan door een bepaald teken of symbool. Dit maakt dat jouw document er professioneler uitziet. Wat ook mogelijk is, is om er een selectievakje voor te zetten, zodat lezers van uw document een selectie kunnen maken voor één of meerdere van uw reeks met gegevens. Hoe je dit voor elkaar krijgt, gaan we je hieronder uitleggen.

Opsommingsteken

Wil je een reeks punten opnoemen, dan kan jij dit doen door zelf een opsommingsteken (in het engels ‘bullet’) voor de tekst te typen. Hierdoor ziet de opsomming er in jouw document wat georganiseerder uit. Bij bepaalde tekens (bijvoorbeeld ‘-‘ of ‘*’), zal Word automatisch al voorstellen om dit om te zetten naar een fraaier opsommingsteken.

De opsommingstekens kan je vinden in het Lint onder het ‘Start’ menu bij ‘Alinea’. Je ziet hier een icon met een punt en een streepje. Wanneer je op de driehoek klikt achter dit icon, krijg je nog veel meer opsommingstekens om uit te kiezen.
Het is zelfs mogelijk om jouw eigen opsommingsteken te gebruiken. In dat geval dien je in het menu ‘Opsommingstekens’ te kiezen voor ‘Nieuw opsommingsteken definiëren’. Je kunt dan een symbool kiezen of een eigen afbeelding gebruiken.

Behalve dat je opsommingen kan maken met tekens, is het ook mogelijk om dit te doen met nummers. Hierdoor kan je Word automatisch een nummer volgorde laten aanleggen bij de punten die jij noemt. Dit wordt bijvoorbeeld veel gebruikt bij het aanmaken van een vragenlijst, of indien het wat meer complex wordt bij hoofdstuk-, paragraaf- en subparagraafnummering in Word.

De nummering kan je vinden in het Lint naast de ‘Opsommingsteken’ functie. Wil je de meer complexe nummering gebruiken, dan kan je de nummering ‘Lijst met meerdere niveaus’ gebruiken.

Je legt een niveau dieper aan door gebruik te maken van de ‘Inspringing vergroten’  toets. Ga op de regel staan met het nummer wat je 1 niveau dieper wilt leggen en druk op de toets ‘Inspringing vergroten’. Wil je weer een niveau terug, dan druk je op ‘Inspringing verkleinen’ .

Selectievakje

Het is mogelijk een aantal opsommingen vooraf te laten gaan door een selectievakje. Activeer hiervoor het ‘Ontwikkelaars’ menu. Kies nu de eerste opsomming en selecteer bij ‘Besturingselementen’ het vierkantje met het vinkje erin. Doe dit voor alle opsommingen.
Het is nu mogelijk voor de lezer van jouw document om een vakje aan te vinken, danwel het weer uit te vinken. Zo eenvoudig kan je selecties laten maken in jouw document.