Natuurlijk nummeren

Pagina nummering Word

Hoe je omgaat met het nummeren van de pagina’s van jouw document lees je hier. Er is namelijk veel meer mee mogelijk dan je denkt.

e6990b35-075f-40dd-9f05-d9720d7b8430

De meeste gebruikers van Word zullen met een eenvoudige pagina nummering in Word al prima uit de voeten kunnen. Soms krijgen we echter ook vragen van lezers die wat ingewikkeldere constructies hebben met pagina nummering. Bijvoorbeeld op alle pagina’s een paginanummer, behalve op de laatste. We lopen samen met jou de mogelijkheden in Word langs om een paginanummer toe te voegen.

Standaard pagina nummer

Het toevoegen van een ‘gewoon’ paginanummer zal bekent zijn. Echter voor de zekerheid zal ik dit nog even de revue laten passeren. Gewoonlijk plaatst men het paginanummer in de voettekst van een document. Open derhalve de voettekst door met de rechtermuisknop te klikken in het gedeelte onderaan de pagina, onder het tekstgedeelte. Kies voor ‘Voettekst bewerken’. Je kunt nu via het menu ‘Invoegen/Paginanummer/Huidige positie/Alleen nummer’ op de positie waar jouw invoegpunt staat een paginanummer invoegen.

Soms is het gewenst dat je geen paginanummer wilt op de eerste pagina. Dit kan je aanpassen door in het menu ‘Hulpmiddelen voor kop- en voetteksten’, welke zichtbaar word als je de voettekst gaat aanpassen, bij ‘Opties’ het vinkje aan te zetten voor ‘Eerste pagina afwijkend’. Op de eerste pagina zal de voettekst nu anders zijn dan op de overige pagina’s. Je kunt dus de voettekst van de eerste pagina anders opmaken als de overige pagina’s, hier kun je dus kiezen om géén paginanummer te plaatsen. Ideaal bij een voorblad!

Bijzonder pagina nummer

bb9769ca-46a5-41b0-bda0-86446a9c5091
Behalve dat het mogelijk is om een standaard paginanummer in de voettekst te plaatsen, zijn er nog veel meer mogelijkheden met paginanummering in Word. In het menu ‘Invoegen/Paginanummer’ is het mogelijk om er voor te kiezen om een bijzonder paginanummer toe te voegen in plaats van alleen een nummer. Indien je naar beneden rolt in het menu wat verschijnt als je kiest voor ‘Huidige positie’ kiest voor een vet afgedrukt nummer, met een bovenlijn, een rechthoek of mozaïek, etcetera… Daarnaast is het mogelijk om jouw paginanummer ook op een andere locatie van de pagina te plaatsen. Bijvoorbeeld bovenaan de pagina of in de linker- of rechter-marge. Wanneer je kiest voor ‘Boven aan pagina’, ‘Onder aan pagina’ of ‘Paginamarges’, zal je nog meer visuele mogelijkheden krijgen voor het plaatsen van een paginanummer in jouw document. Hiermee kan je nog fraaier vormgegeven documenten maken.

Afwijkende nummering

Behalve dat je door het plaatsen van een vinkje bij ‘Eerste pagina afwijkend’ de nummering kunt laten afwijken, is het ook mogelijk om op andere locaties de nummering te wijzigen ten opzicht van de standaard instelling. Je dient hiervoor een sectie einde toe te voegen voor de pagina waar je een andere paginanummering wilt hanteren. Het toevoegen van een sectie einde doe je in het menu ‘Pagina-indeling/Eindemarkeringen’. Kies hier voor ‘Sectie-einde/Volgende pagina’. Op de nieuwe pagina kan je nu de voettekst weer geheel wijzigen net zoals je dit op de eerste pagina zou doen.

Succes met het natuurlijk nummeren van jouw documenten!

Meer weten?

Wil je sneller in staat zijn om Word te laten doen wat jij wilt!? Dat kan! Wij bieden naast onze cursussen ook één op één uitleg en ondersteuning op het gebied van Word. Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.