Wat je altijd al wilde weten

Bladwijzers in Word

Binnen Word bestaat de functie Bladwijzers, met deze functie is het zeer handig om een stukje informatie op meerdere plekken zichtbaar te maken in jouw document, zonder dat je het zelf handmatig meerdere keren hoeft in te typen. Dit is dus heel efficiënt en snel. Ook het wijzigen hoef je dan maar op één plek te doen.

Door een bladwijzer toe te voegen op een bepaalde locatie in jouw document, is het mogelijk om er op andere plekken weer naar te verwijzen. Dit gebeurd door het invoegen van ‘velden’. Zo’n ‘veld’ haalt de informatie op uit een locatie waar je een bladwijzer voor hebt aangemaakt. Hoe dit in zijn werk gaat leggen wij jou nu uit.

Bladwijzer toevoegen

Bladwijzer toevoegen in Word - Ter Zake WordVoordat je een bladwijzer toevoegt, selecteer je het betreffende woord, of de woorden, waarnaar je wilt gaan verwijzen. Denk bijvoorbeeld aan de klantnaam in een offerte. Vervolgens voeg je een bladwijzer toe via het menu ‘Invoegen’.
Onder het kopje ‘Koppelingen’ vindt je de functie ‘Bladwijzer’. Klik  hierop er opent een venster waarop je de bladwijzer naam in vult.

Bladwijzer in Word - Ter Zake Word

In het bovenste veld typ je een herkenbare naam van jouw bladwijzer in. In ons voorbeeld zou dat ‘Klant’ zijn.
Door op ‘Toevoegen’ te klikken wordt de bladwijzer definitief aangemaakt en kun je er in de rest van jouw document gebruik van maken.

Een bladwijzer verwijder je door deze te selecteren in het witte vlak in dit scherm. In dit witte vlak worden alle bladwijzers getoond die u aangemaakt hebt. Selecteer de bladwijzer die je wilt verwijderen en klik op ‘Verwijderen’ om deze weg te halen.

Verwijzen naar bladwijzer

Bladwijzer verwijzing in Word - Ter Zake WordDoordat je nu een bladwijzer aangemaakt heeft, is het mogelijk om op een willekeurige plek in jouw document te verwijzen naar deze bladwijzer.  Dit doe je door naar de locatie te gaan waar je de verwijzing in wilt voegen. Ga vervolgens naar het menu ‘Invoegen’ en klik op ‘Snelonderdelen’ en dan op ‘Veld’.
Een bladwijzer wordt ook wel een ‘Veld’ genoemd.

In het scherm wat je nu ziet geef je eerst aan welk gegeven, ‘veld’, je wilt weergeven op de locatie waar je staat in jouw document.
Selecteer hiervoor in het gedeelte ‘Veldnamen:’ de optie ‘Ref’. In het vlak in het midden, ‘Bladwijzernaam:’, zie je nu de beschikbare bladwijzers in jouw document. In ons geval zien we ‘Klant’ staan. Klik hierop om deze bladwijzer te selecteren. Vergeet niet om ook ‘Opmaak tijdens bijwerken handhaven’ aan te vinken. Hiermee zorg je dat de opmaak wijzigingen, op de locatie waar je de bladwijzer verwijzing invoegt, niet veranderen. Klik nu op ‘Ok’ en je hebt een verwijzing ingevoegd naar de bladwijzer ‘Klant’.

Bladwijzer selectie in Word - Ter Zake Word