Achtergrond op de voorgrond

Achtergrond in Word

De achtergrond van jouw document op de voorgrond. Wist je al dat je jouw Word document kunt verfraaien met verschillende technieken, waaronder het plaatsen van een afbeelding op de achtergrond?

Je kunt door het plaatsen van een afbeelding op de achtergrond jouw document extra verfraaien, of voorzien van bijvoorbeeld een opmerking ‘kopie’. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je een kopienota naar een klant wil sturen.
Uiteraard is het bij een afbeelding op de achtergrond van belang dat de voorgrond nog goed leesbaar is. In deze nieuwsbrief gaan we je haarfijn uitleggen hoe je dit kunt doen.

Achtergrond afbeelding plaatsen

Een afbeelding die op de achtergrond in een document geplaatst wordt, wordt ook wel een watermerk in Word genoemd. Dit heeft met name te maken met het feit dat de afbeelding niet met de normale kleuren in het document geplaatst wordt, maar dat er vaak aangegeven wordt bij de afbeelding dat deze een bepaald percentage transparant dient te zijn. Hierdoor wordt alle tekst, of andere afbeeldingen, die over de achtergrond heen gezet wordt, nog gewoon goed zichtbaar.

Een watermerk plaatsen doe je door in het menu ‘Ontwerpen’ te klikken op de functie ‘Watermerk’. Je krijgt dan een aantal standaard watermerken te zien die gewoonlijk gebruikt worden. Denk hierbij aan de schuingedrukte teksten ‘Urgent’, ‘Niet kopiëren’ of ‘Vertrouwelijk’ die je soms in officiële documenten terugziet.

Behalve deze standaard watermerken, kan je ook gebruik maken van jouw eigen afbeeldingen als watermerk. Deze voeg je toe aan de achtergrond van jouw document door te klikken op ‘Aangepast watermerk’. Je kan in het volgende scherm een eigen tekst als watermerk toevoegen, danwel kan je een eigen afbeelding selecteren.
Je kan er voor kiezen om je afbeelding op een bepaalde grootte in jouw document te plaatsen. Laat je de schaal op ‘auto’ staan, dan wordt de standaard afmeting van de afbeelding gebruikt.
Met het vinkje bij ‘wassen’ kan je regelen dat de kleur van de afbeelding aangepast wordt, zodat de tekst op de voorgrond goed leesbaar blijft.

Een watermerk wordt toegepast op jouw gehele document.

Meer achtergrond

Behalve dat je een afbeelding op de achtergrond kunt plaatsen is het ook mogelijk om een bepaalde kleur of patroon op de achtergrond van jouw document te tonen. Dit doe je door te klikken op ‘Paginakleur’ in het menu ‘Ontwerpen’. Je selecteert een bepaalde kleur uit het volgende scherm, of je kiest voor ‘meer kleuren’. Hier kan je jouw kleur heel nauwkeurig met de RGB kleur code selecteren.
Met de functie ‘opvuleffecten’ kan je nog veel meer effecten op de kleuren loslaten. Je kan een overgang maken van één kleur naar een andere, danwel kan je bepaalde kleur patronen kiezen met ‘bitmappatroon’. Als laatste is het in dit scherm eveneens mogelijk om een afbeelding op de achtergrond te plaatsen.

Naast het toevoegen van kleuren en patronen, is het ook mogelijk om een kader, rand, om uw pagina heen te plaatsen. Hiervoor klik je op de functie ‘Paginaranden’.