007 – License to code

Stuurtekens en codes in Word

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe Word het allemaal bijhoud? Ingevoegde plaatjes, welke tekst er vet of in kleur getoond of afgedrukt moet worden, waar er andere lettertypen gebruikt moet worden, wanneer er nu een pagina einde staat en wanneer niet. Wij gaan je daar meer over vertellen, maar ook hoe je er jouw voordeel mee kunt doen.

nov1

Op de achtergrond in jouw Word document staan heel veel ‘geheime’ codes. Het heeft misschien wel iets weg van een Bond-film, maar vanaf vandaag ben je met de informatie uit deze nieuwsbrief ook een beetje een ‘geheim agent’ geworden. Door handig gebruik te maken van de codes in Word kan je sneller jouw document aanpassen en verwijzingen aanbrengen.

Stuurtekens

Laten we beginnen met de eenvoudige codes. De stuurtekens voor het manipuleren van de tekst in jouw document. Deze stuurtekens regelen bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe alinea begint, waar een tabtoets gebruikt is of waar een pagina einde is toegevoegd.
Je kunt deze tekens vinden door op het teken  te drukken. Je vindt dit teken op het lint in het menu Start. Maar wat kan je nu eigenlijk als je al die codes ziet? Welnu het is hiermee eenvoudig te achterhalen waar een nieuwe alinea begint. Elke alinea eindigt namelijk met het teken . Dus als je een alinea selecteert om bijvoorbeeld de opmaak te wijzigen, weet je tot waar deze loopt.

Ook kan je zien hoeveel tabtoets aanslagen er gebruikt zijn om witruimte in de tekst te creëren. Met het plaatsen van een juiste tab positie kan je die aanslagen verminderen in jouw tekst en dus sneller een fraaie uitlijning creëren.

Je kunt ook zien waar een skip opdracht naar de volgende pagina staat, dit zie je aan de code nov2. Wil je de sprong opdracht naar de volgende pagina ongedaan maken, dan hoef je slechts deze code te verwijderen en de pagina’s worden weer samengevoegd.

Maak je gebruik van een trefwoorden register in jouw document, dan zal je met de stuurcodes zien waar woorden gemarkeerd zijn. Dit wordt weergegeven met de code ‘{ XE “<trefwoord>” }’. Je kunt het trefwoord nu gewoon wijzigen, zodat de juiste verwijzing in jouw trefwoorden register getoond wordt.
Heb je geen idee hoe je een trefwoorden register maakt? Dan moet je zeker de nieuwsbrief van volgende maand in de gaten houden, daar zal ik dit haarfijn aan jou uitleggen.

Je ziet; met de geheime stuurcodes kan je meer te weten komen over hoe jouw document opgebouwd is.

Veld codes

Behalve stuurcodes, zijn er ook speciale codes die velden (variabele stukjes informatie) in jouw document weergeven. Denk hierbij aan bladwijzers, koppelingen van objecten naar andere bestanden, kruisverwijzingen, etc… Je kunt deze codes laten weergeven door de toetscombinatie Alt+F9 in te drukken. Je ziet dan de ‘geheime’ veldcodes. Druk je weer op Alt+F9, dan verdwijnen ze weer.

Duizelt het jou van al deze ‘geheime’ functies? Je kunt altijd contact met ons opnemen!